Ezt olvasta már?

A legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel tavaly

Tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett lakáshitelek összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel - derül ki a Központi ...

0

Nordic Walking Fitt – élvezetes mozgásforma fiataloknak

A nordic walking az öregek botos csoszogása – sokan így könyvelik el a nordic walkingot. Pedig ez a mozgás ennél sokkal több. Szívesen oktatom aktív fiataloknak, családoknak, baráti társaságoknak s mindig öröm számomra, mikor ők is élvezettel gyakorolják, felismerik a szépségét, előnyeit.


hirdetés

Nordic walking FITT oktatás:

Időpontok: szombat 8.30, kedd 18:00

Helyszín: XVII. kerület Madárdomb

Találkozó: 1173 Bp. 517.u.25.

Oktatási díj: 3000.-Ft/alkalom, 9000.-Ft/4 alkalom

Bejelentkezés:

https://www.kovacskriszta.hu/nordic-walking-oktatas-hetkozben-elfoglaltaknak/

Miért ragadjanak nordic walking botot a fiatalok?

Azért mert az jó.  Kevés olyan mozgásforma van, melyet élvezettel lehet gyakorolni társaságban is, s közben még akár beszélgetni is lehet. A másik nagy előnye, hogy a nordic walkingot szabadtérben, jó levegőn, szép környezetben gyakorolhatjuk. Túlhajszolt életünkben az így eltöltött óra-két óra csodás rekreációs időtöltés, mely feltölt, új energiákkal lát el.

Nordic walking – lendületesen

Mivel az idősek sportjának alapköve a nordic walking, sokan úgy gondolják, ez a mozgás csak nekik való. Pedig a botok feladata éppen az, hogy lendületet adjanak a mozgásnak, gyaloglásnak. A nordic walking ritmusát csak akkor érzed meg, ha lendületesen, tempósan gyalogolsz, s aktívan használod a botokat. Így mindenkinek hozzáad a mozgásához. Az idősek könnyebben, hosszabb távot képesek megtenni a botokkal, a fiatalok lendületesen, gyorsabban, sportosabban gyalogolhatnak nordic walking bottal a kézben.

Futás vagy nordic walking?

Nem minden esetben kell választani, de van amikor egy sérülés, térdprobléma a futás időleges vagy hosszútávú felfüggesztését követeli. Ilyenkor azonban még mindig nordic walkingozhatunk, nem kell teljesen elköszönni a sportolástól, a szabadban végzett mozgás örömétől.

Van aki sosem szeretett futni, annak jó szívvel ajánlom a nordic walkingot. A botok aktív használatával lehetőség van akár a futókéra jellemző pulzusszámmal mozogni, ha elég lendületesen haladsz.

A nordic walking előnye, hogy a gyaloglás során a futásnál jellemző repülési szakasz annak minden hátrányával kimarad. Repülési szakasznak azt a részt nevezzük, mikor az egyik láb elrugaszkodása után a másik láb még nem fogott talajt, tehát mindkét láb a levegőben van. A talajfogás technikától, talajtípustól, cipőtől, testsúlytól illetve a gerinc és ízületek állapotától függően nem biztos, hogy puha lesz, a kemény zökkenés, érkezés nem egészséges, bizonyos állapotokban ártalmas lehet. Ha ez Nálad is fennáll, akkor inkább nordic walkingozz!

Futás és nordic walking

Lehetőség van e kettő ötvözésére is, hiszen nordic walking bottal is lehet futni. Az egyik legszebb mozgás, amit valaha láttam.

Futó- ugró és gyalogló technikák nordic walking bottal

Nordic walking bottal nem csak gyalogolni lehet, hanem futó vagy szökkenő technikával is haladhatsz rövidebb – hosszabb szakaszokon. Ez a mozgás intenzitását növeli és változatosabbá is teszi azt. A futó és ugró technikáknál a repülési szakaszban a leszúrt bot toló hatása miatt hosszabban “repülünk” előre a levegőben, ezzel könnyedebbé, légiesebbé tesszük a mozgást, no és persze gyorsabban is haladunk. Sportosabbaknak, fiatalabbaknak szívesen tanítom ezeket a technikákat is.

A gyalogló technikák között is többféle nordic walking technikát sajátíthatsz el, s megbeszéljük az oktatáson azt is,  hogy melyiket mikor érdemes használni, mik az előnyei. A mozgás így változatossá tehető és az intenzitása is könnyedén változtatható.

A különböző technikák variálása fejleszti a mozgáskoordinációt, mozgásérzékelést is. Természetesen ezeket mind oktatótól kell megtanulni. A helyes mozdulatok csak így sajátíthatóak el. Bejelentkezés:

https://www.kovacskriszta.hu/bejelentkezes/

Nordic walking botokkal a civilizáció ártalmai ellen

Minden oktatáson elmondom, hogy a civilizált életünk sok kockázattal és kellemetlen mellékhatással jár. Nem egy ellen tehetünk élvezetesen a nordic walking gyakorlása közben:

mellizmok rövidülnek, hátizmok túlnyúlnak és gyengülnek az egyoldalú mozgás, munkavégzés következtében. A helyes (!) nordic walking technika végrehajtásával a mellizmokat nyújtjuk, a mellkast nyitjuk így javítva a légzésfunkciót és a szervezet oxigénnel való ellátását. Erősíjük a hátizmokat – mi több, mindezt élvezetesen csináljuk.

az ülő életmód miatt a csípőhajlító izmok rövidülnek, a farizom túlnyúlik és gyengül. A botok segítségével végzett hosszú lépések ez ellen tesznek.

a hasizmok, és a törzset ölelő core izmok szintén gyengülnek, túlnyúlnak, szerepüket nem képesek betölteni. Ezért a hasfal előre esik, a gerinc alsó szakaszára nagyobb terhelés rakódik, terhelve a gerinc kisízületeit és a porckorongokat. A jól kivitelezett nordic walking technikával a járás közben sosem használt törzsizmokat is bekapcsoljuk a mozgásban, javul a testtartás.

A csuklyás izmunk közismerten “stressz-izom”- ide rakódnak le mindennapos nyűgjeink, problémáink. Ennek hatására fájdalmas csomók alakulnak ki, főként az izom felső része merevedik. Ez a váll és nyak mozgását korlátozza, távoli fájdalmat, esetleg fejfájást is kiválthat. A nordic walking ezt a területet is megmozgatja, állapotát javítja.

Megfelelő puha talpú cipő viselésével és az aktív ellépés használatával megmozgatjuk a cipőbe szorított lábak ellustult talpi izmait is. A terepen való közlekedés (bokaciő viselése esetén) segít a láb két oldalának terhelését szabályozó izomkengyel mozgatásában. Ezzel a lábfejdeformitásokmegelőzéséért illetve a már meglévő deformitások romlásának fékezéséért tehetünk. (Számítógépes talpfelmérésre egyeztethetsz időpontot, jó talpbetéttel a nordic walking is kényelmesebb)

Nordikozz családdal, barátokkal

A nordic walking egyedül is gyakorolható – bárhol, bármikor. De sokkal élvezetesebb társaságban, családdal, barátokkal. Hozd magaddal őket is, tanuljátok meg együtt a helyes technikát! Aztán gyalogoljatok együtt. Tapasztalataim szerint a nordic walkingot a gyerekek is élvezik, a botok használatát nem kell számukra erőltetni, előbb-utóbb úgyis kedvet kapnak. Családok jelentkezése estén a gyerekeknek nem kell fizetniük az oktatásért, gyertek velük! A zárkózott kamaszok is feloldódnak a családi sportolás hatására, könnyebben megnyílnak, jobb velük beszélgetni, mint otthon. Próbáld ki!

A nagyit se hagyd otthon!

Nordic walking során az sem probléma ha a fiatalok lendületesen vágtatnak, az idősebbek pedig kicsit lemaradva követik az ifjúságot. A sportos csapat időről időre visszafordulhat a nagyihoz, aki így szintén nem marad magára. Hány olyan sportot, mozgásformát tudsz még felsorolni, amit a 3 generáció együtt gyakorolhat? Ugye nem sokat… A lényeg az, hogy mindenki a saját ütemében, a fittségi állapotának megfelelő tempóban gyalogoljon.

Lépések, lépéskombinációk

A “vájt fülűeknek” szívesen oktatok többféle nordic walking lépést és lépéskombinációt, esetleg a futó és ugró technikákba is belekóstolhatunk. A botokkal mozgáskoordináció javító és egyensúlyérzék-fejlesztő gyakorlatokat is szoktunk végezni, a gyerekekkel különböző játékok kipróbálására is van lehetőség. Rendszeresen végzünk erősítő gyakorlatokat is, no az első oktatáson még nem ezzel szoktam riogatni…

Hegyen-völgyön nordic walking

A nordic walking botokat akkor sem hagyjuk otthon, ha olyan terepre megyünk, ahol az ösvény nem feltétlenül vízszintes. A különböző terepen használatos technikákról minden oktatáson beszélünk. Tehát igen, hegyvidéken is lehet nordic walkingozni. Én sosem hagyom otthon a botokat. A sílécet gyakran.

Akár még vízben is…

Néhány éve vízben is kipróbáltuk a nordic walkingot, ez az aqua nordic walking. Nagy előnye, hogy nem kell A pontból B pontba eljutnunk. A víz ellenállása sokszor szerez vidám perceket. A repertoár a technikákat illetően itt sokkal szélesebb, mint a szárazföldön. Részletesen olvashatsz erről a mozgásformáról.

Az élvezetes mozgásforma – egy életen át

A nordic walking life time sport, azaz egész életen át gyakorolható. Hát tegyük! Ragadjunk botot és gyakoroljuk, hiszen nordic walkingozni egyedül és társaságban, télen és nyáron, hóban és napsütésben, fiatalon vagy idősebben egyaránt JÓ! (Forrás: Kovács Kriszta)0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.