Ezt olvasta már?

0

Nordic Walking Fitt – élvezetes mozgásforma fiataloknak

A nordic walking az öregek botos csoszogása – sokan így könyvelik el a nordic walkingot. Pedig ez a mozgás ennél sokkal több. Szívesen oktatom aktív fiataloknak, családoknak, baráti társaságoknak s mindig öröm számomra, mikor ők is élvezettel gyakorolják, felismerik a szépségét, előnyeit.


hirdetés

Nordic walking FITT oktatás:

Időpontok: szombat 8.30, kedd 18:00

Helyszín: XVII. kerület Madárdomb

Találkozó: 1173 Bp. 517.u.25.

Oktatási díj: 3000.-Ft/alkalom, 9000.-Ft/4 alkalom

Bejelentkezés:

https://www.kovacskriszta.hu/nordic-walking-oktatas-hetkozben-elfoglaltaknak/

Miért ragadjanak nordic walking botot a fiatalok?

Azért mert az jó.  Kevés olyan mozgásforma van, melyet élvezettel lehet gyakorolni társaságban is, s közben még akár beszélgetni is lehet. A másik nagy előnye, hogy a nordic walkingot szabadtérben, jó levegőn, szép környezetben gyakorolhatjuk. Túlhajszolt életünkben az így eltöltött óra-két óra csodás rekreációs időtöltés, mely feltölt, új energiákkal lát el.

Nordic walking – lendületesen

Mivel az idősek sportjának alapköve a nordic walking, sokan úgy gondolják, ez a mozgás csak nekik való. Pedig a botok feladata éppen az, hogy lendületet adjanak a mozgásnak, gyaloglásnak. A nordic walking ritmusát csak akkor érzed meg, ha lendületesen, tempósan gyalogolsz, s aktívan használod a botokat. Így mindenkinek hozzáad a mozgásához. Az idősek könnyebben, hosszabb távot képesek megtenni a botokkal, a fiatalok lendületesen, gyorsabban, sportosabban gyalogolhatnak nordic walking bottal a kézben.

Futás vagy nordic walking?

Nem minden esetben kell választani, de van amikor egy sérülés, térdprobléma a futás időleges vagy hosszútávú felfüggesztését követeli. Ilyenkor azonban még mindig nordic walkingozhatunk, nem kell teljesen elköszönni a sportolástól, a szabadban végzett mozgás örömétől.

Van aki sosem szeretett futni, annak jó szívvel ajánlom a nordic walkingot. A botok aktív használatával lehetőség van akár a futókéra jellemző pulzusszámmal mozogni, ha elég lendületesen haladsz.

A nordic walking előnye, hogy a gyaloglás során a futásnál jellemző repülési szakasz annak minden hátrányával kimarad. Repülési szakasznak azt a részt nevezzük, mikor az egyik láb elrugaszkodása után a másik láb még nem fogott talajt, tehát mindkét láb a levegőben van. A talajfogás technikától, talajtípustól, cipőtől, testsúlytól illetve a gerinc és ízületek állapotától függően nem biztos, hogy puha lesz, a kemény zökkenés, érkezés nem egészséges, bizonyos állapotokban ártalmas lehet. Ha ez Nálad is fennáll, akkor inkább nordic walkingozz!

Futás és nordic walking

Lehetőség van e kettő ötvözésére is, hiszen nordic walking bottal is lehet futni. Az egyik legszebb mozgás, amit valaha láttam.

Futó- ugró és gyalogló technikák nordic walking bottal

Nordic walking bottal nem csak gyalogolni lehet, hanem futó vagy szökkenő technikával is haladhatsz rövidebb – hosszabb szakaszokon. Ez a mozgás intenzitását növeli és változatosabbá is teszi azt. A futó és ugró technikáknál a repülési szakaszban a leszúrt bot toló hatása miatt hosszabban “repülünk” előre a levegőben, ezzel könnyedebbé, légiesebbé tesszük a mozgást, no és persze gyorsabban is haladunk. Sportosabbaknak, fiatalabbaknak szívesen tanítom ezeket a technikákat is.

A gyalogló technikák között is többféle nordic walking technikát sajátíthatsz el, s megbeszéljük az oktatáson azt is,  hogy melyiket mikor érdemes használni, mik az előnyei. A mozgás így változatossá tehető és az intenzitása is könnyedén változtatható.

A különböző technikák variálása fejleszti a mozgáskoordinációt, mozgásérzékelést is. Természetesen ezeket mind oktatótól kell megtanulni. A helyes mozdulatok csak így sajátíthatóak el. Bejelentkezés:

https://www.kovacskriszta.hu/bejelentkezes/

Nordic walking botokkal a civilizáció ártalmai ellen

Minden oktatáson elmondom, hogy a civilizált életünk sok kockázattal és kellemetlen mellékhatással jár. Nem egy ellen tehetünk élvezetesen a nordic walking gyakorlása közben:

mellizmok rövidülnek, hátizmok túlnyúlnak és gyengülnek az egyoldalú mozgás, munkavégzés következtében. A helyes (!) nordic walking technika végrehajtásával a mellizmokat nyújtjuk, a mellkast nyitjuk így javítva a légzésfunkciót és a szervezet oxigénnel való ellátását. Erősíjük a hátizmokat – mi több, mindezt élvezetesen csináljuk.

az ülő életmód miatt a csípőhajlító izmok rövidülnek, a farizom túlnyúlik és gyengül. A botok segítségével végzett hosszú lépések ez ellen tesznek.

a hasizmok, és a törzset ölelő core izmok szintén gyengülnek, túlnyúlnak, szerepüket nem képesek betölteni. Ezért a hasfal előre esik, a gerinc alsó szakaszára nagyobb terhelés rakódik, terhelve a gerinc kisízületeit és a porckorongokat. A jól kivitelezett nordic walking technikával a járás közben sosem használt törzsizmokat is bekapcsoljuk a mozgásban, javul a testtartás.

A csuklyás izmunk közismerten “stressz-izom”- ide rakódnak le mindennapos nyűgjeink, problémáink. Ennek hatására fájdalmas csomók alakulnak ki, főként az izom felső része merevedik. Ez a váll és nyak mozgását korlátozza, távoli fájdalmat, esetleg fejfájást is kiválthat. A nordic walking ezt a területet is megmozgatja, állapotát javítja.

Megfelelő puha talpú cipő viselésével és az aktív ellépés használatával megmozgatjuk a cipőbe szorított lábak ellustult talpi izmait is. A terepen való közlekedés (bokaciő viselése esetén) segít a láb két oldalának terhelését szabályozó izomkengyel mozgatásában. Ezzel a lábfejdeformitásokmegelőzéséért illetve a már meglévő deformitások romlásának fékezéséért tehetünk. (Számítógépes talpfelmérésre egyeztethetsz időpontot, jó talpbetéttel a nordic walking is kényelmesebb)

Nordikozz családdal, barátokkal

A nordic walking egyedül is gyakorolható – bárhol, bármikor. De sokkal élvezetesebb társaságban, családdal, barátokkal. Hozd magaddal őket is, tanuljátok meg együtt a helyes technikát! Aztán gyalogoljatok együtt. Tapasztalataim szerint a nordic walkingot a gyerekek is élvezik, a botok használatát nem kell számukra erőltetni, előbb-utóbb úgyis kedvet kapnak. Családok jelentkezése estén a gyerekeknek nem kell fizetniük az oktatásért, gyertek velük! A zárkózott kamaszok is feloldódnak a családi sportolás hatására, könnyebben megnyílnak, jobb velük beszélgetni, mint otthon. Próbáld ki!

A nagyit se hagyd otthon!

Nordic walking során az sem probléma ha a fiatalok lendületesen vágtatnak, az idősebbek pedig kicsit lemaradva követik az ifjúságot. A sportos csapat időről időre visszafordulhat a nagyihoz, aki így szintén nem marad magára. Hány olyan sportot, mozgásformát tudsz még felsorolni, amit a 3 generáció együtt gyakorolhat? Ugye nem sokat… A lényeg az, hogy mindenki a saját ütemében, a fittségi állapotának megfelelő tempóban gyalogoljon.

Lépések, lépéskombinációk

A “vájt fülűeknek” szívesen oktatok többféle nordic walking lépést és lépéskombinációt, esetleg a futó és ugró technikákba is belekóstolhatunk. A botokkal mozgáskoordináció javító és egyensúlyérzék-fejlesztő gyakorlatokat is szoktunk végezni, a gyerekekkel különböző játékok kipróbálására is van lehetőség. Rendszeresen végzünk erősítő gyakorlatokat is, no az első oktatáson még nem ezzel szoktam riogatni…

Hegyen-völgyön nordic walking

A nordic walking botokat akkor sem hagyjuk otthon, ha olyan terepre megyünk, ahol az ösvény nem feltétlenül vízszintes. A különböző terepen használatos technikákról minden oktatáson beszélünk. Tehát igen, hegyvidéken is lehet nordic walkingozni. Én sosem hagyom otthon a botokat. A sílécet gyakran.

Akár még vízben is…

Néhány éve vízben is kipróbáltuk a nordic walkingot, ez az aqua nordic walking. Nagy előnye, hogy nem kell A pontból B pontba eljutnunk. A víz ellenállása sokszor szerez vidám perceket. A repertoár a technikákat illetően itt sokkal szélesebb, mint a szárazföldön. Részletesen olvashatsz erről a mozgásformáról.

Az élvezetes mozgásforma – egy életen át

A nordic walking life time sport, azaz egész életen át gyakorolható. Hát tegyük! Ragadjunk botot és gyakoroljuk, hiszen nordic walkingozni egyedül és társaságban, télen és nyáron, hóban és napsütésben, fiatalon vagy idősebben egyaránt JÓ! (Forrás: Kovács Kriszta)0
0

hírek innen, onnan

Késsel a kezében fenyegetőzött azzal, hogy megöli az első embert, akivel találkozik

A dunaújvárosi férfi egy kereskedelmi tévé riporterének küldte el az üzenetét.

Darabolás és káosz ? Viták, fenyegetések a technológiai óriások körül

Trösztellenes hevületben az Egyesült Államokban is vizsgálni kezdik a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple piaci és közbeszédet...

Szexi videó: félmeztelenül mossa a fogát Heidi Klum - 18+

Igencsak sajátos módszert talált ki a négygyermekes szupermodell, hogy egyszerre szexi

Családi kiruccanásból lett kettős tragédia Nyékládházánál

Egy kocsiban alvó apa és fia fulladt bele a nyékládházi Gólem-tóba péntek éjjel. Életüket a közelben lévő horgászok próbálták...

Nagy ígéretet kaptak a magyar ápolók

Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért...

Beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét

A szlovákiai politikában újoncnak számító Zuzana Caputová a márciusi államfőválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az...

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

A riporter szólt a rendőrségnek, a férfit egy menetrendszerinti buszon el is fogták.

Elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező

Budapest - Életének 97. évében meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót...

A 12 legszebb strand a világon: ide érdemes ellátogatni

Egy tengerparti nyaralás tökéletes megoldás, ha ki szeretnél szakadni a hétköznapi pörgésből. Ha szívesen sétálnál régi várakhoz...

0

Sport

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

Brutális összeg: ennyiért zenél az AC/DC Sergio Ramos esküvőjén

Sevilla Ma este kel egybe párjával Sergio Ramos (33): a Real Madrid focistája és riporter kedvese, Pilar Rubio (41) hét év után házasodik össze, extrém körülmények között! A Spanyolországban az év esküvőjeként beharangozott eseményre igazi sztárparádét várnak, de nem csak emiatt lesz különleges a menyegző.

Olyat tett a magyar fociválogatott, amit még sohasem

Hazai pályán már kétszer győztünk a nálunk magasabban besorolt csapatok ellen.

Így változik a következő szezontól a kezezés megítélése a labdarúgásban

Egy dolog változatlan marad: a szándékos kezezés ezentúl is szabálytalan lesz.

Hosszú Katinka újra szerelmes

Barcelonában fotózták le barátjával.

Szenzációs KO-val nyert Borics Ádám a Bellatorban

Borics Ádám egy repülő térdrúgással KO-zta Aaron Picót a Bellator 222-es gáláján.

Két éve legyőzte Hosszú Katinkát, most nem jutott ki a vizes vb-re

A 200 méteres női hátúszás világbajnokát két tini is megelőzte a válogatón.

Mit szólnál pár fitt, izmos fenékhez?

Sokat edző orosz lányok hátsói jönnek, ízlésen tálalva. Erotikus és motiváló, ennél többet kár is mondani, ebben a hőségben úgysem olvasni akarsz.

Brazília hármat rúgott a Copa América nyitómeccsén

A vieóbíró is segített a házigazdának Bolívia ellen. Coutinho duplázott Sao Paulóban.

Újra Eb-lázban ég Magyarország: itt a félidei matek, jók az esélyek

Budapest Újra Eb-lázban ég az ország! Persze nem vagyunk még ott a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, de a félidőben a magyar labdarúgó-válogatott vezeti selejtezőcsoportját, s a szurkolók máris számolgatnak, milyen esélyei vannak együttesünknek.

Durván megalázták a Real Madrid új sztárigazolását a drukkerek - videó

Megalázták a Real Madrid szurkolói a csapat új sztárigazolását, Eden Hazard-t.

0

Bulvár

Így állt oltár elé a menyasszony, a vőlegény röhögőgörcsöt kapott

Ezentúl minden esküvőn ez a jelenet jut majd az eszedbe!

Itt van Kovács Kati nagy bejelentése

Két hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett Kovács Kati. Az énekesnő tavaly tavaszi koncertjét, amely a Pesti Vigadóban volt, DVD-n adta ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), korábban nem publikált koncert- és stúdiófelvételei pedig dupla CD-n jöttek ki.

Döbbenetes, ez derült ki a Viking Sigyn ukrán kapitányáról

Az előzési szabályok megszegése okozhatta a Hableány tragédiáját május 29-én este 9 óra 5 perckor, amelyben 28-an, köztük két magyar is életét vesztette. A Viking Sigyn ukrán kapitányát szabadon engedték, de nyomkövetővel figyelik.

Elfogták az állatkerti teknőst agyonverő nőt

A 28 éves ózdi nő kihallgatása már megkezdődött.

Hatalmas kitörésre készül egy vulkán, igazi katasztrófa jöhet

A világ legtávolabbi pontjára is eljuthat a hamufelhő, sőt, a klímára is hatással lehet.

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Budapesten bulizgat két hollywoodi világsztár: még fotó is készült róluk, milyen jól érzik magukat nálunk

A sorozat két sztárja Magyarországon tartózkodik, és úgy tűnik, nagyon jól érzik magukat nálunk!

Hanyadikán születtél? Ezt árulja el a személyiségedről

Belegondoltál már abba, hogy esetleg a születésed napja nem csak azt határozza meg, mikor kell elfújnod a gyertyákat a tortádon? A számmisztika szerint ugyanis az, hogy hányadikán jöttél világra, a személyiségedhez is rengeteget tesz hozzá. Ha te is kíváncsi vagy, mit árul el rólad a születésnapod, olvasd el az alábbi útmutatót!

Szíjjal volt szétverve a lábam - Koholák Alexandra megrendítő vallomása: apja rendszeresen bántalmazta gyerekk...

Koholák Alexandrát rendszeresen verte az édesapja, fél évet pedig nevelőintézetben töltött.

Enyhülés, zápor is várható

Szombaton néhol megélénkül a szél, zivatarok is előfordulhatnak.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

blogmorzsák

Miért nem jár koncertre a magyar?

És ha igen, akkor miért nem fizet érte? Egyre rosszabb az élőzene helyzete hazánkban.

Lista: Ezek a 2010-es évek legjobb zenekarai

Csakis olyan bandákkal a sorban, akiknek az első lemeze 2010-ben, vagy azután jelent meg.

Már megint a háború

Családi titkok nyomában. Tardos papa az ellenállásban, a Szabad Népnél és a börtönben.

A csúnya felüljáró

Jómódú lehet a város, mely lebont egy nagyforgalmú hidat, mert csúnya.

10 szuper gyerekprogram a Margón

Van köztük időutazós, kézműveskedő és mondókázó is.

A Professzorok Batthyány Köre békítené az MTA-kormány vitát

A bizalom helyreállítása nélkül romlik a tudo­má­nyos teljesítmény.

Így kell milliókat spórolni

Egy nigériai feltalálónak köszönhetően az afrikai országok már nem költenek milliárdokat SIM és ATM kártyákra.

Katalónia 8 legkisebb települése

Ezekben a kis falvakban szinte minden megtalálható, amire a ma embere annyira vágyik, mégis üresen tátonganak.

Nemzetközi sikerre tör a magyar sorozat!

Az Amazon megvette a Tabukról tabuk nélkül c. sorozatot, hogy az amerikai nézők is láthassák.

Ha a pszichológusod egy ellenálló

Ki lehetne a pszichológusok "Ferenc pápája". Egy jezsuita pszichológus kiállása a szegények mellett az életébe került.

Moszkva felülnézetből

A roofering azaz a tetőn mászká­lás nagy divat Moszkvában és Szent­péterváron.