Ezt olvasta már?


Kultúrházak éjjel-nappal – Salgótarján tizedik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz

Országszerte mintegy ezer, többségében ingyenes program várja a közönséget február 14. és 16. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatán, amelynek idei szlogenje “Mindennap értéket adunk!”.


hirdetés

Andrássy Nóra, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese a 3100.hu-nak elmondta: a város kulturális életének és közművelődésének szervezéséért mindenkor felelős szervezet immáron tizedik alkalommal csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz.

A szervezők ezúttal a “Mindennap értéket adunk!” szlogent adták a rendezvénysorozatnak. Én úgy gondolom, hogy aki betér hozzánk a József Attila Művelődési Központba az tapasztalhatja is, hogy valóban, mindennap értéket kap.

Andrássy Nóra ismertetése szerint a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat részeként, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságával közösen rendezik meg február 14-én a József Attila Művelődési Központban a Falusi Krónika című irodalmi találkozót. A művelődési központ klubtermében pénteken 14 órakor szakmai zsűri értékeli az olvasókörök előadásait, a legjobbak továbbjutnak majd a Lakitelek Népfőiskolán áprilisban megrendezendő országos gálára.

Szintén a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat részeként nyílik meg Pozsik Gábor “Napkeltétől napkeltéig” című fotókiállítása a József Attila Művelődési Központban. A rendhagyó módon február 14-én, 19 órakor kezdődő kiállítást Kele Szabó Ágnes művésztanár nyitja meg.

Szeretnénk megjelenési lehetőséget biztosítani azon salgótarjáni fiataloknak, akik meglátják csodálatos természeti környezetünk értékeit. Pozsik Gábor már a második madáchos diák lesz, aki lehetőséget kap egy kiállításra a salgótarjáni fotógalériában – tette hozzá Andrássy Nóra.

A kulturális igazgatóhelyettes kiemelte: szintén az országos programsorozathoz csatlakoznak majd Csányi Sándor előadásával. A “Hogyan értsük félre a nőket?” című egyszemélyes vígjáték február 15-én, 18 órától várja majd a közönséget a salgótarjáni művelődési központban. Az előadás számos kérdést vet fel az együttélés nehézségeiről, szépségeiről és örömeiről. Csányi Sándor előadásában nyolc különböző karaktert láthat majd a közönség, nyolcvan percben – tette hozzá Andrássy Nóra.

A Falusi Krónika elnevezésű irodalmi találkozó és Pozsik Gábor fotókiállításának megnyitója ingyenesen látogatható programok. Csányi Sándor előadására már csak néhány szabad jegy áll rendelkezésre a Városi Jegyirodában, illetve online, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. honlapján keresztül.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fontos feladat a nagyapáink, apáink által létrehozott értékek felkutatása, megőrzése és továbbadása a következő generációnak. Ehhez szükség van egy kultúraközvetítő közegre is, amelynek feladatát a közművelődési intézmények látják el, Magyarország pedig jelentős közművelődési hálózattal rendelkezik. Elmondta, hogy Kultúrházak éjjel-nappal idei rendezvénysorozatára eddig 400 szervezet regisztrált mintegy ezer programmal.

A programsorozat célja megmutatni a közösségi művelődést szolgáló intézmények és az ott dolgozó szakemberek tevékenységének sokszínűségét és közösségépítő munkáját – hangsúlyozta Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Mint elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan idén is három kiemelt helyszíne lesz a rendezvénynek: a pénteki hivatalos megnyitót Budafokon tartják, a szombati eseményeknek Soltvadkert ad otthont központi helyszínként, míg vasárnap a Nógrád megyei Patak község képviseli a falvakat, kisvárosokat.

Kiemelte, hogy Magyarország 3174 településén mintegy 6200 közművelődési szervezet működik, éves szinten 67 millió látogatót vonzanak ezek az intézmények különféle programjaikkal. Több mint 30 ezer kulturális célú közösség működik az intézményekben, ahol csaknem négyezer szakalkalmazott dolgozik.

Novák Péter zenész, színész, az esemény védnöke kiemelte: a háromnapos programsorozat felhívja a figyelmet arra is, hogy a kultúrházakat a közönségnek is életben kell tartania – tudósít az MTI.

 

 

(Forrás: MTI, 3100.hu, K.I, fotó: Kultúrházak éjjel-nappal facebook)

 

 

 0

hírek innen, onnan

A Katonát, a Radnótit, az Örkényt és a Trafót átveszi a főváros

Négy színház vezetésébe nem ad majd beleszólást az emberi erőforrások miniszterének Karácsony Gergely főpolgármester.

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Az emberminiszter szerint minden rendben van a kiváló, új NAT-tal, azt szeptembertől ezért be is vezetik. Úgy látja, alig van tiltakozás a...

Meghalt Hoszni Mubarak, a pragmatikus diktátor

A volt egyiptomi elnök 91 éves volt.

Tévedésnek, a jogszabály nem ismeretének tudja be Baán László aggályait a főváros vezetése

Bardóczi Sándor főkertész kifejezetten arra biztatja a Városliget Zrt-t és a projekt miniszteri biztosát, hogy ültessék teli a Ligetet.

David Goffin nélkül érkeznek a belgák a debreceni Davis Kupa-meccsre

Nálunk Fucsovics Márton és Balázs Attila is szerepelhet.

Karantén alá vonták Olaszország gazdaságilag legjelentősebb részét

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök tegnapi nyilatkozatában rendkívül erős negatív gazdasági hatásokról beszélt a koronavírus kapcsán,...

A szakértőket is meglepte, mit tett az LSD a tinivel

A kutatók három kivételes esetet mutattak be.

Engedélyezték a belterületi vaddisznó vadászatot a pécsi Mecsekoldalban

Február 24-től december végéig engedélyezte a rendőrség a belterületi vaddisznóvadászatot Pécsen, a Mecsekoldalban - közölte hétfőn...

62,5 millió forintot lehet keresni a TikTokon - bejegyzésenként

Követőnként mintegy 1,5 forintot tudnak elkérni az igazán népszerű videósok a TikTokon. Az egyik legnépszerűbb közülük a 17 éves...

Állami támogatás: elkapkodhatják az e-autókat

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi 5 ezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt...

Az új kulcsszó a Covid-19

Február második fele is a Covid-19 névvel jelzett koronavírus hatásának találgatásával kezdődött. A terménypiacok jellemzően néhány...

Sport

Nikolics számonkérte a szövetségi kapitányt

Nikolics Nemanja hazatért Amerikából, a Fehérvár focistája lett, ennek apropóján Marco Rossi azonnal meg is kereste. Valószínűleg megbánta.

Majdnem bukott mindent a Liverpool, aztán újabb rekordokat döntött

Jürgen Klopp csapata továbbra is megállíthatatlan.

Perceken belül ketten is megcsinálták, amit 38 évig senki más - videó

Az amerikai egyetemi tornabajnokságon történt a szinte már csodaszámba menő dolog.

0

Bulvár

Mi a tököm az a TikTok, és miért szeretik ennyire a kamaszok? - Kisokos szülőknek

És a ti gyerekeitek milyen alkalmazásokat használnak?

10 forint lesz a különbség szerdától a benzin és a gázolaj ára között

A Mol 3 forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi árát szerdán. A gázolaj ára ezúttal sem változik.

Most kezd igazán terjedni a koronavírus

Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.

Ábel Anita elképesztő formában van, bomba alakot villantott

A Nicsak, ki vagyok? sztárja testre simuló ruhában mutatta meg tökéletes testét.

Ezért távozik az RTL Klub műsorvezetője - Az adás végén váratlanul köszönt el Lukács Miki

Lukács Miki három év után távozik a Reggeli műsorvezetői csapatából.

Micsoda kutatási eredmény. Azok a nagyszülők, akik sok időt töltenek az unokákkal, óriási előnyre tesznek szer...

A nagyszülők számára az egyik legnagyobb kincs, hogy sok időt tölthetnek az unokáikkal. De ennek több előnye is van rájuk nézve; valamint a gyerekekre is!

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Kedvenc témája lett a kormánynak a börtönbiznisz, de az kimarad a kommunikációjukból, hogy nem csak a magyar államot szétperelő rabok, hanem például Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönökből. A volt felcsúti polgármesternek ugyanis magánbörtöne is van, de az új rabkórházat sem akárki építi. Szintén biztos bevételt jelent a kiválasztott beszállítóknak a rabok élelmezése.

Zokogtak az Észak-Olaszországból hazaért magyar diákok, amikor megtudták, hogy karanténba kell menniük

Az egyik diák édesanyja korábban Milánóban volt főkonzul. Ő értesítette a magyar hatóságokat, hogy a csoport a koronavírus miatt lezárt terület környékéről tér haza.

A koronavírus egy súlyos mellékhatása kezd körvonalazódni

Az olasz gazdaság várhatóan recesszióba hanyatlik a koronavírus-járvány ottani terjedése miatt, mivel már korábban is rosszul muzsikált, amire rápakol egy nagy lapáttal az új baj. Az sem kizárt, hogy negyedévről negyedévre egy százalékkal zsugorodik a GDP.

blogmorzsák

Valóban nyugszanak repülőgépek a Balatonban?

Vajon csak a fantázia szülte Ötvös Csöpi német repülőroncsát, vagy hevernek még ilyenek a vízben, akár ma is?

Több ezer gyermeket mentett meg a szexkereskedelemből

A nepáli "Teréz anya" példamutató az egész világ számára.

A pótolhatatlan ex-dobos

Van a jó dobos, a rossz dobos meg az ex-dobos. Utóbbi a rossz dobosnál is rosszabb, főleg ha igazán jó volt.

Jelentősen csökkenthető a városi áruszállítás okozta szennye

Az áruszállítás légszennyezése akár a felére csökkenthető egy összehangolt city logisztikai rendszer bevezetésével.

Ez a film nem lesz a vágyaid tárgya!

A vágyak szigete bizony igen sok kívánnivalót hagy maga után.

A szex távoli jövője már kopogtatott

A robotszex már túl sablonos, valami más kell. VR szemüveges partnerváltás és ritmuskövető gamifikációs vibrátor jöhet?

„Ugye tudja, hogy maga AIDS-es?”

„Egy tájékozatlan, arrogáns üzemorvos és egy helytelenül kitöltött irat miatt rúgták ki HIV-vel élő ügyfelünket.“

Isten és a leggyengébbek

Fenyegetett helyzetben sem felejtkezhetünk el a leggyengébbekről.

Méghogy itt szegénység lenne...

Meghalt egy öt éves gyermek, mert nem volt pénz fűtésre. Mi történne, ha lenne szegénység? Ami szerencsére itt nincs!

170 éves lenne Jászai Mari

Kezdetben nem voltak hozzá kegyesek a kritikusok. Később már nem férhetett hozzá kritika. Nemzeti ereklye lett.

Arzénnal mérgezték meg az emberi méltóság teoretikusát

Pico della Mirandola szenvedélyesen hirdette, hogy az emberi méltóság alapja a szabad akarat képessége.

Budapest rejtett kincsei: fantasztikus, orosz, kézműves cukrászat

A leggazdagabb és ízesebb orosz sütik egy helyen.