Ezt olvasta már?

0

Érdemes kóstolgatni: atipikus foglalkoztatás

Elsősorban a nők foglalkoztatásával kapcsolatban indult egy európai uniós finanszírozású pályázati program, amelynek rendezvényén az atipikus foglalkoztatás mellett tették le a voksot.


hirdetés

A projekt első szakmai eseménye a női foglalkoztatás bővítését célzó workshop volt, melyen bemutatták az ezen a területen felmerülő főbb problémaköröket, az új foglalkoztatási formákat és a megye foglalkoztatási tendenciáinak alakulását is.
Az előadásokat a projekt előmozdítása érdekében megalakult Tanácsadó Testület tagjai – a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója, az Esztergár Lajos Családsegítő-és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, a járási vezető védőnő, a Nevelők Háza Egyesület elnöke, és a Pécsi Tudományegyetem egyik kutató egyetemi tanára – tartották.
Ahogy a kerekasztal-beszélgetésekből kiderült, a KKV szektor biztosít megélhetést a munkavállalók 73%-ának, ám az atipikus foglalkoztatási formák nem elterjedtek. Ez nagyban megnehezíti a család és a munkahely elvárásainak összehangolását a nők számára, mely főként a szülést követően akadályozza a nők munkába való visszatérését. További probléma a vidéki és a budapesti munkáltatók bérezése közötti egyenlőtlenség – a szakképzett munkaerőt elszívják a régión kívüli multinacionális nagyvállalatok, mely a baranyai térségben működő kisebb cégek számára okoz kihívást.
– Miután megvitattuk a női munkavállalók jelenlegi helyzetét, valamint a munkaadói és munkavállalói oldal véleményét a helyzet mutatóinak javítása érdekében, arra jutottunk, hogy átfogó munkával elő kell segíteni a családbarát munkahelyek létrejöttét, ahol atipikus formában történik a foglalkoztatás – tájékoztatta a Napilapcsoportot Bognár Szilvia, a a Pécsi Család- és KarrierPONT humánpolitikai tanácsadója.
A szervezet és partnereinek szakemberei úgy látják, ez a folyamat nem tud megvalósulni a vonatkozó törvényi szabályozás változása, hosszútávon gondolkodó településvezetők, munkaadók, a munkaerő-piacon való hatékony szereplésben motivált női munkavállalók és az anyák munkába állását támogató intézmények és családok nélkül.
– Ezen célok megvalósulását a jó gyakorlatok láttatása, azaz a nyilvánosság mozdíthatja jó irányba – tette hozzá Bognár Szilvia.

Létrehozták a Pécsi Család- és KarrierPONTot is
November 6-án, a Vasutas Művelődési házban tartott rendezvény célja az volt, hogy a munkavállalók az atipikus foglalkoztatás legjellemzőbb formáival megismerkedhessenek.
A PTE két egyetemi docense, Dr. Bankó Zoltán és Dr. Vámosi Tamás, valamint a Jobcapital munkatársa, Vári Ágnes tartott előadásokat, melyek az atipikus munkavégzés magyarországi helyzete mellett praktikus tanácsokkal is ellátták a jelen levőket. A résztvevők megismerhették az atipikus munkavégzés fő formáit, mint például a részmunkaidős foglalkoztatás, a behívás alapján történő munkavégzés, a munkakör megosztás vagy a távmunka. Az eseményen többek között elhangzott, hogy Magyarországon elenyésző az atipikus formában foglalkoztatottak aránya, mindösszesen 5-6%.
Amennyiben munkakeresők vagyunk, célszerű már az önéletrajzban feltüntetni, ha atipikus formában szeretnénk munkába állni, mint az is, hogy ne csak a korábbi munkahelyünkön betöltött pozíciónkat tüntessük fel, hanem az ott ellátott feladatokat is részletezzük, ezáltal árnyaltabb képet adva a képességeinkről
A szakemberek szerint a munkaerő kölcsönzés elterjedt módja az atipikus foglalkoztatásnak, ahol a közhiedelemmel ellentétben a kölcsönzött alkalmazottak nem keresnek kevesebbet, mint az adott cég ugyanazon pozícióban dolgozó „saját” munkaereje.
Azt is tanácsolják, hogy a gyakori jogi lépések helyett inkább kezdeményezzünk a főnökkel egy egyszerű beszélgetést, amely elég lehet ahhoz, hogy a kötött munkaidő atipikus foglalkoztatássá váljon, sokszor ugyanis az atipikus foglalkoztatás nyújtotta lehetőségekkel és esetleges buktatóival gyakran a munkáltatók sincsenek tisztában

A munkavállalók és munkáltatók közösen fogalmaztak meg szakmai ajánlást

A női foglalkoztatás bővítése Pécsett elnevezésű program célja az volt, hogy rávilágítson a női munkavállalók speciális helyzetére a munkaerő-piacon. Az ő foglalkoztatásuk holisztikus gondolkodást igényel:
– a törvényi szabályozás szellemisége biztonságot nyújtson a női munkavállalóknak
– a közösségek (települések) gondoskodjanak esélyegyenlőségi tervek kidolgozásáról és alkalmazásáról; intézményi rendszerük fejlesztéséről – bölcsődei férőhelyek száma – szemléletformáló kezdeményezések támogatásáról; megfelelő számú, minőségű közösségi programról
– a munkaadók részéről szükséges egyfajta szemléletváltás: a női lét és szerepeikből adódó teljesítésük elismerése; az atipikus foglalkoztatási formák megismerése, lehetőség szerinti alkalmazása
– a női munkavállalók alkalmazkodása a munkaerő-piaci változásokhoz (olyan fejlesztéseken, képzéseken való részvétel, ami növeli a munkavállaláshoz elengedhetetlen kompetenciákat - lásd. digitális analfabetizmus jelensége, nyelvismeret hiánya)
– a családok elfogadóbbá válása, ahol az anya megbecsült szerepet tölt be.

Szakmai ajánlás a női foglalkoztatás bővítése céljából
Egy munkáltató esetében nincs nagyobb érték, mint a jó humán erőforrás. A hatékony teljesítéshez azonban a munka és magánélet harmóniája nélkül aligha van esély. Pedig, egy anya hatékony és sikeres munkaerő tud lenni abban az esetben, ha a tipikus foglalkoztatási formák helyett rugalmasan foglalkoztatják.
Az atipikus foglalkoztatási formák megismertetése, bevezetése bármely munkáltató típus esetében növelheti a hatékonyságot, amennyiben az adott szereplőkre szabják azokat. Ennek előnye az, hogy egyensúly alakítható ki a munka és család között.

Mit tehet a munkáltató a cél elérése érdekében?
– munkaidő-kedvezményt és támogatást adhat a női munkavállalók képzéseihez (át- vagy továbbképzések) folyamatosan mérheti a munkavállalók elégedettségét, az eredménytől függően változtatásokat eszközölhet
– a jogok és kötelezettségek egyaránt érvényre juthatnak a munkavállalók esetében egyénre szabott motivációs rendszereket dolgozhat ki
– a kisgyermekét otthon gondozó anyával a munkáltató folyamatosan tartsa a kapcsolatot, az őt érintő változásokról tájékoztassa
– a kisgyermekét otthon gondozó anya munkavállalóként kimagaslóan jó tulajdonságokkal bír (felelősségteljes, érett, tudatos, jó szervező, közvetlen, fejlett problémamegoldó képessége van, motivált, stabilitásra törekszik), amikre építkezni lehet és érdemes
– amennyiben a munka jellege lehetővé teszi, adjon módot a táv- és részmunkára, a rugalmas munkarend alkalmazására
– csökkentheti a túlóra terheket
– igyekezzen csökkenteni a mentális terhelést
– érje el, hogy a női munkavállaló megbecsült és fontos legyen, ezzel is motiválva őt a munkavégzésben.

A családbarát munkahelyek kialakítása komoly gazdasági érdek, hiszen ezáltal csökkenthető a régióból történő elvándorlás. A kiöregedő munkatársak pótlása, a fiatal munkaerő betanítása már most stratégiai gondolkodást igényel (főleg a hiányszakmákban), amire jó példa lehet a nyugdíjas-fiatal generációs mentorprogram (lásd. Baranya Megyei Vállalkozó Központ).

Pécsi Család- és KarrierPONT: várják a nőket és anyákat
A 2020 novemberéig tartó projekt keretében a szemléletformáló programokon túl ingyenes képzésekkel, munkajogi-, álláskeresési – és vállalkozási tanácsadással és „gyerektaxi” szolgáltatással várják a nőket a Pécsi Család és KarrierPONT-ban, míg a munkáltatók rugalmas foglalkoztatás iránti érzékenyítését számos workshop és előadás szolgálja.

A Pécsi Család- és KarrierPONT elérhetőségei:
Cím: Váradi Antal utca 7/2. (Vasutas Művelődési Ház udvarában)
Telefonszám: +36 30 543 46 35
E-mail cím: info@munkacsalad.hu

Nyitvatartási, ügyfélfogadási idők:
Hétfő: 9.00 – 15.00
Kedd: 9.00 - 13.00
Szerda: 11.00 – 17.00
Csütörtök: 9.00 – 13.00
Péntek: 9.00 – 13.00

Konzorciumban pályáztak az EU-s forrásra
A „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00082 számú, európai uniós pályázati projekt részeként még október közepén, a Civil Közösségek Házában megrendezett workshop célja az volt, hogy a munkáltatók és munkavállalók megoszthassák egymással a tapasztalataikat és közös nézőpontot alakíthassanak ki. Az esemény végén ajánlást is megfogalmaztak.
A Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsimami Közhasznú Egyesület közösen nyert el vissza nem térítendő támogatást a Pécsi Család és KarrierPONT létrehozására és működtetésére. A projekt célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítése és elterjesztése, a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésének előmozdítása, a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Csúnyán beleszaladt Gyurcsány Ferenc a pofonba – nem kérnek az emberek ebben a nagyvárosban belőlük

Hatalmasat bukott a Demokratikus Koalíció Gyulán. A Békés vármegyei városban nem sikerült összegyűjteniük az ajánláshoz szükséges...

Apokalipszis jön szombaton a kereskedelmi láncoknál

Szombaton minden bizonnyal apokalipszis lesz a kereskedelmi láncoknál, óriási tumultus várható a 2 napos zárás miatt.

Olyan dolog történt a Richterrel, amivel Európa éllovasa lett

Orbán Gábor a Richter első negyedévét értékelő sajtótájékoztatón bejelentette, a gyógyszercég 2024-ben az orális fogamzásgátlók...

Elhalasztják Szoboszlai Dominik budapesti közönségtalálkozóját

A Liverpoolban játszó magyar válogatott futballista május 30-án élőben beszélgetett volna rajongóival a Budapest Sportarénában.

Hitelezési fordulat előtt a kereskedelmi bankok

A bankrendszer kész a hitelezésre, a képessége és a készsége is megvan erre. Összességében pozitív a kép a vállalati hitelpiacon, a...

Lemarta a "profitjukat féltő" kisbenzinkutasokat a kormány

Éles vita alakult ki a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kisbenzinkutasokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége között. A felek...

Ez még a tudósokat is sokkolta: fény derült a népszerű fogyasztószer eddig nem ismert hatására

A kutatók friss tanulmányokban megfejtették az Ozempic és a Wegovy nevű fogyókúrás szerek hatóanyagaként ismertté vált szemaglutid...

MGE: minden adott az új autók piacának fellendüléséhez

Az adatok szerint az év első négy hónapjában 42 075 személyautót regisztráltak Magyarországon.

Most azon borultak ki Szoboszlai Dominik rajongói, hogy hogy néz ki a foga

Forrtak az indulatok. „Az eredeti mosolyod százszor szebb volt” – írta egyikük.

Az apa segítette világra a harmadik gyerekét az autóban Budapesten

Őt pillanthatta meg először a csöppség.

0

Sport

Szoboszlairól is beszélt a Liverpool edzője az újabb bukás után

Jürgen Klopp szerint az új edző remek alapokra építkezhet majd Liverpoolban.

Itt a magyar válogatott 23 fős kerete

A kapitány és stábja június elején fogja szűkíteni a vb-ezüstérmes csapatot, amelyben egyelőre 4 kapus és 19 mezőnyjátékos kapott helyet.

Aston Villa-Liverpool: számtalan érvénytelen, hat érvényes gól, Szoboszlai ziccerig jutott

A Premier  League 37. fordulójában az Aston Villa otthonába látogatott a Liverpool, Szoboszlai Dominik a cserepadon kezdte a mérkőzést. Ismét […] A Aston Villa-Liverpool: számtalan érvénytelen, hat érvényes gól, S

A bajnoki cím megszerzése után búcsúzik csapatától az FTC és a Honvéd egykori gólvágója

Ahogy korábban megírtuk, Davide Lanzafame edzőként bajnoki címet nyert csapatával. Edzőként hatalmas sikert ért el a kétszeres magyar bajnok és […] A A bajnoki cím megszerzése után búcsúzik csapatától az FTC é

Kabaréba illő öngólt hozott össze a Liverpool ellen az argentin világbajnok

Történelmet írt Emiliano Martínez, de olyan rekord lett az argentin kapusé, amire nem lehet büszke.

Minden eddiginél súlyosabb olimpiai botrány robbant ki Párizsban

A július 26-án kezdődő nyári játékok szervezői most éppen az orosz származású, de Franciaországban élő önkénteseket rúgták ki.

Távozik a Szeged vezetőedzője

A Siófok elleni, vasárnapi hazai döntetlen után az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapata közös megegyezéssel szerződést bontott Alekszandar Stevanovics vezetőedzővel - írja az MTI.

Ismét csereként beszállva bizonyíthat Szoboszlai Dominik

A Premier League 37. fordulójában 21:00-kor kezdődik az Aston Villa—Liverpool angol élvonalbeli mérkőzés. Csakúgy, mint a Tottenham elleni győzelem alkalmával, […] A Ismét csereként beszállva bizonyíthat Szoboszl

A magyar válogatott kapus súlyos sérüléséről: „Az orvosok azt mondták, nem fogok többet futballozni&rdqu...

Kovácsik Ádám tavasszal többet védett az NB I-ből kieső Mezőkövesdben. A magyar válogatott kapus a Sportalnak adott interjúban elmondta, hogy jó a kapcsolata posztriválisával, Riccardo Piscitellivel, illetve szóba k

0

Bulvár

Ez a három kórház a legegészségesebb Magyarországon

Pszichológiai tanácsadást, sportolási lehetőséget biztosítanak a dolgozóknak.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox

Sorban betegednek meg az emberek, mégsem áll le a mocskos biznisz

Egy friss ENSZ-jelentés szerint a délkelet-ázsiai országok több mint 100 millió tonna hulladékot importáltak 2017 és 2021 között, amelyek jelentős része Európából érkezett illegálisan.

Kegyetlenül rosszul járt, akinek ilyen ingatlanja van Magyarországon: pokol lesz eladni, a kutyának sem kell

Az emelkedő tranzakciószám ellenére is nő a forgási idő, vagyis az ingatlanok a korábbinál hosszabb időt töltenek a piacon, ami a vevők kivárásával magyarázható.

„A göbbelsi, rogáni propaganda szintet lépett” – Magyar Péter barátnőjének anyját támadja a kormánypárti sajtó

Magyar feljelentést tesz és kártérítési pert indít. Hétfőn a Metropolban jelent meg lejárató cikk a politikus barátnőjének anyjáról.

A Tisza Párt dönt Magyar Péter sorsáról

A párt EP-listavezetője először beszélt arról, hogy választási siker esetén akár Brüsszelben folytatná képviselőként.

Forgalomba került a 3000 és 15000 forintos címlet: ezt kell tudni az új bankjegyekről

Változás a magyar pénzekkel kapcsolatban, ezt kell tudni az új forintcímletekről.

Véletlenül elküldte a közmédia egy állampolgárnak, hogy nem akarnak válaszolni neki, amikor az EP-vitára kérde...

A politikai vita körüli vita hullámai olykor hibát is okozhatnak a magasabb szinteken.

Az Adrián hajókázva posztolt magáról képet az itthon milliárdos adócsalás miatt körözött férfi

A bíróság már korábban elítélte, de börtön helyett megszökött.

Kicsinálja a bélrendszert ez az új fajta édesítőszer - Óvakodj tőle, ha jót akarsz magadnak.

A mindennapok során egyre többen igyekeznek lehetőség szerint más alternatívákkal helyettesíteni a hagyományos cukrot, ezzel azonban érdemes nagyon óvatosnak lenni!

blogmorzsák

Balatoni erotika

Egykoron a Balatonra érkező NDK-s lányok „hajlandóságáról” beszélt az ország férfitársadalma.

Ki láthatja majd ezeket az Insta-posztokat?

Érkeznek a titkosított történetek az Instagramra