Ezt olvasta már?

0

Az aranyló finomságért változtatott hivatást a karancsaljai méhész

Fodor Csaba informatikai mérnökből lett főállású méhész. Nem megszokott módon, minden évben több száz kilométeres vándorútra indul mézgyűjtő rovarjaival, hogy aranyló színű nektárjukkal megkeresse a betevő falatot.


hirdetés

A téli pihenő után a jó idő előcsalogatta a méheket a kaptárakból, így a település határában fekvő telek kapujához érve zümmögő „szimfónia”, no meg Fodor Csaba, karancslapujtői méhész fogadott.

– A méhészet talán a legösszetettebb szakma a mezőgazdaságon belül – kezdi a harmincas évei derekán járó szakember – Itt a növényismerettől kezdve, a helyismereten és a méhészet fortélyain át, mindenhez érteni kell.

Fodor Csaba felmenői között is volt, akit a szakma elismert embereként tartottak számon.

– Nagyapám, Fodor Balázs 100-120 családdal méhészkedett, sőt egy időben a méhegészségügyi felelős pozíciót is ő töltötte be.

Kisgyerekként sok nyarat töltöttem nála és segítettem neki, pedig akkor még a hátam közepére kívántam a méhészetet. Olyannyira, hogy informatikus mérnök lettem, majd később több területen is kipróbáltam magam – mondta.

Az élet végül visszasodorta a Karancs lábához, hiszen Karancslapujtőre nősült. Apósa ezután arra biztatta, hogy próbáljon szerencsét méhészként.

– Ekkor derült ki számomra, hogy nagyapámtól mennyi mindent ellestem gyerekkoromban. A fordulópont 2009-ben jött el, amikor indulásként öt méhcsaládot kértem tőle. Sajnos ő akkor már nem tudott segíteni nekem. Édesanyámtól kértem tanácsot, amikor kételyeim támadtak a méhészkedés kapcsán. Mivel nem éreztem elég megalapozottnak a tudásomat, beiratkoztam egy Gödöllőn induló méhésztanfolyamra, amelyet szép eredménnyel zártam – emlékezett vissza a méhész.

A papírral is igazolható szaktudással felvértezve Fodor Csaba úgy határozott, kipróbál egy, a szűkebb hazánkban megszokottól eltérő módszert.

– A megyei szakemberek úgy tartották, hogy sikereket itt csak az úgynevezett Nagyboconádi fekvő kaptárakkal fogok elérni, az alacsony keretes rakodó kaptárakkal azonban biztosan nem. Ennél több sem kellett nekem. Meg akartam mutatni nekik: bizony tévednek. Nagy kihívás volt a tervem megvalósítása, amely az elején rengeteg kudarccal járt. Úgy három-négy évre volt szükségem ahhoz, hogy kikísérletezzem a megfelelő technikát. Emellett az is ritkaságszámba megy, hogy ezt a szakmát – a fiatal gazda pályázat segítségével – én már évek óta főállásban űzöm. A kezdetektől fogva vándorolok a méheimmel. Első állomásként, rendszerint tavasz elején, a virágzó fűzfákat keresem fel. Ezt követően egy évben mintegy hét alkalommal kelek vándorútra a méheimmel, esetenként több száz kilométeres távolságra – tudatta Fodor Csaba. Hozzátette: az utak hosszú időre elszólítják a családjától, de szerencsésnek érzi magát, amiért felesége támaszt nyújt számára.

A vándorlás nemcsak megerőltető, de komoly technikai hátteret kíván, illetve a költsége is magas. Ahhoz viszont elengedhetetlen, hogy egy méhész csak a méze eladásával keresse meg a kenyerét.

– Jelenleg a karancsaljai telken kívül Karancslapujtőn is van egy telephelyem, a kettőn együtt 100 termelő méhcsaláddal foglalkozom. Az értékesítés nem könnyű feladat. Én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület dombornyomott üvegjeiben próbálom értékesíteni a mézemet, de piacra nem járok a portékámmal. A méhészeti ágazat szempontjából nagyon fontosnak érzem a marketingtevékenység megerősítését. Ez az üveg és a zárjegy egyfajta garanciát jelent a vásárlóknak, de például egy borászathoz képest sehol nincs még a promóciója. Az akác felvásárlási ára hozzávetőlegesen szerintem rendben van. Ellentétben a vegyes virágmézével. Szerintem ennek egyik oka a Mercosur megállapodás, amely értelmében a dél-amerikai országokból több tízezer tonna mézet hozhatnak be az Európai Unióba, méghozzá vámmentesen. Emellett Ukrajnán keresztül is szállítanak mézet a hazai piacokra, és ez letöri a mézárakat – mondta.

Fodor Csaba terveknek sincs híján: egy központi méhesház és egy pergetőgépsor kiépítése is a céljai között szerepel. Ez utóbbival a mostani több mint száz méhcsalád által gyűjtött mézet jóval rövidebb idő alatt ki lehetne pergetni. Ezek eléréséig viszont sok még a teendő, így búcsút intve, a fiatal méhész tovább készült egy újabb hosszú útra.

 

Forrás: Nool.hu, Veres Edina, kiemelt fotó: Pixabay








Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?





0
0
0

hírek innen, onnan

5 dolog, amit semmiképp ne hagyj ki az előszobádból

Az előszoba méltatlanul kevés figyelmet szokott kapni, pedig ez teszi az első és talán legfontosabb benyomást ránk és vendégeinkre.

Újabb segítséget kaphatnak a bortermelők, a zöldség- és gyümölcstermesztők

Rendkívüli intézkedéseket fogadott el kedden az Európai Bizottság, hogy támogassa a borágazatot a koronavírus-válság miatti nehézségek...

Súlyos állítás Kínáról az FBI igazgatójától

Közölte: ezúttal "részletesebben világítja meg a kínai fenyegetést, mint azt az FBI valaha is tette egy nyilvános fórumon".

Sikerült megfékezni a járványkitörést a legnagyobb németországi gócban

A fertőzés nem terjedt át a lakosságra a húsüzem dolgozói és családtagjai köréből.

Kovács Zoltán a portugál nagykövettel egyeztetett

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bemutatkozó látogatáson fogadta Jorge Roza de Oliveira portugál...

Megérkeztek a Volánbuszhoz az új Volvo autóbuszok

15 új, Volvo 8900 típusú autóbuszt használhatnak az utasok hamarosan.

Képtelenség kinyírni Charlize Theront

Halhatatlan kommandósok, elképesztő stílusú asztrológus és a hadihajón hánykolódó Tom Hanks az e heti streamingajánlóban.

Hétvégén ismét bevezetik a kijárási korlátozásokat Belgrádban

A szerb elnök aggasztónak tartja a fővárosi helyzetet. Az öt főnél népesebb köztéri csoportosulásokat egy időre el kell felejteni.

Oroszoszág válaszolni fog a brit szankciókra

Oroszország az érdekeinek megfelelő mértékben válaszolni fog a Nagy-Britannia által a Magnyitszkij-ügy okán bevezetett személyes...

Csomó oka lehet annak, ha fáj a lábad: izomkimerültség, visszér, köszvény?

A lábfájásnak különféle okai lehetnek, de mindre van megoldás.

Sport

18 csapatban kosarazott, és szinte mindenhol meg akarta dugni valamelyik vezető

A 24.hu szemlézte Milica Dabovic interjúját, melyben meglehetősen szomorú történeteket tárt a világ elé.

A Ferencváros kapusa a Real Madridnál járt - képek

A játékos közelebbről is megismerkedett a BL-serleggel.

Szerbia-Magyarország: megvan a kőkemény, pokoli helyszín

Parázs mérkőzés jöhet október közepén.

Pizsamára hasonlít az angol focicsapat új meze

A Chelsea egészen különleges szerelésben játszik majd a következő szezonban.

A Barcelona, amelynek az edző, az elnök és olykor Messi is csak árt már

Komolyabbak a Barcelona problémái annál, hogy ki a vezetőedző a csapatnál. 4 forduló van hátra, 4 pont a Real előnye.

A 101. percben a kapus lövését bravúrral védte a csatár

Nem elírás a cím, valóban ez történt a Sevilla és az Eibar bajnokiján.

Megtaláltuk a legformásabb fenekű focistafeleséget?

Nem állítjuk, hogy Lucas Ocampos feleségének, Majo Barbeitónak van a legformásabb feneke a futballistafeleségek között, de valószínűleg ott van az élmezőnyben.

Dárdai jó csapatoktól kapott zsíros ajánlatokat, de nincs kedve vezetőedző lenni

Nem hiányzik neki a stressz, jól elvan az utánpótlásban.

Német szakember viheti Szoboszlait az olasz sztárcsapathoz

Az olasz sportsajtó szerint az 62 éves edző mindenben megállapodott a milánói klubbal.

Újabb világeseményt töröltek a koronavírus miatt

Az eredetileg az USA-ban megrendezésre kerülő verseny teljes lemondása mellett döntöttek a szervezők.

'Röhögve' cselezték ki a világ legdrágább védőjét

Nem is hibázott utána az angol középpályás, szinte nullszögből lőtt a hálóba.

0

Bulvár

Ilyen matricát kell az autóra ragasztani a 2,5 millió forintért

Megtudhattuk végre, hogy fog kinézni a támogatott autókra kötelezően felhelyezendő matrica A teljes anyag Ilyen matricát kell az autóra ragasztani a 2,5 millió forintért címen a Villanyautósok oldalon olvasható. A szerző további írásai: Szűcs Gábor.

Óriási baj lehet egyetlen hívásból: a legpofátlanabb telefonos csalásra figyelmeztet a rendőrség

Kampány indult az unokázós csalások kivédésére Pest megyében.

18 csapatban kosarazott, és szinte mindenhol meg akarta dugni valamelyik vezető

A 24.hu szemlézte Milica Dabovic interjúját, melyben meglehetősen szomorú történeteket tárt a világ elé.

Onyutha Judit 3 éve tűnt el a képernyőről - A 46 éves sztár vidéken kezdett új életet

Onyutha Judit egy szigetszentmiklósi iskolában tanít, amit nagyon élvez.

Megérkezett a friss magyar adat: egy hónapja nem volt ilyen sok új koronavírus-fertőzött

Az elmúlt 24 órában 16 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon. Ennyire sok új beteget legutóbb pont egy hónapja, június 7-án azonosítottak.

Több mint négyszázezer silány védőmaszkot foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai több mint négyszázezer védőmaszkot és nyolcvanezer egyéb védőeszközt találtak két kamionban az M1-es autópályán. A termékek az előírt követelményeknek nem feleltek meg, ezért a két, összesen százharmincmillió forint értékű szállítmányt a NAV feljelentéssel átadta a rendőrségnek.

Mi történik Borsod megyében? Újra belobbanni látszik a koronavírus

Az elmúlt néhány nap statisztikái alapján úgy tűnik, mintha Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezdene újra erőre kapni a koronavírus terjedése.

Koronavírus: Borsod megyében fokozódik a helyzet?

Az elmúlt néhány nap statisztikái alapján úgy tűnik, mintha Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezdene újra erőre kapni a koronavírus terjedése.

Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító

Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.

Orbán Viktor mindenkinek ad a közösből: Mészáros Lőrinc háromezerszer kap többet Tiborcz István ügyvédjénél

Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfaludy-pályázatokból, mint Tiborcz István ügyvédjének panziója. Valamennyien köszönettel tartoznak a kormánynak.

Autóból mértek a békési rendőrök, el se hitték, mennyivel jöttek szemből

Pont rosszkor taposott a gázba egy fehér Audi vezetője.

blogmorzsák

A Balatonban nyug­szik az első, magyar tengeralattjáró

Évekkel előzte meg a hivatalos elsőt a balatoni hajó, ám a keresésére létrehozott alapítvány sem találta a roncsait.

A siklóernyős is ember

„Az milyen ország, ha jobban járunk, ha nem hívjuk a 112-t?“

Leáldozóban az amerikai patriotizmus

Vajon a mai átlag amerikai tényleg ugyanígy szereti-e még Amerikát?

"Az ex nője miatt szakítottunk"

„Én nem akarok feltételeket szabni, hogy kivel találkozhat és kivel nem, elvégre felnőtt ember.”

Épül a pesti fonódó

Minden, amit a világ egyik legszebb villamosvonaláról tudni érdemes!

Ezért nem tetszhet sokaknak a 12 csapatos NB1

"A Debrecen kiesésével felerősödtek a 12 csapatos lebonyolítás kritikusai, de szerintem nem ott fáj nekik, ahol mondják."

Milyen navigációs rendszert használjunk az autónkban?

Rendeljünk gyárit, vegyünk ablakba akasztósat vagy használjuk simán a telefonunkat?

Elegem van a péniszméregetésből!

"Amikor csak azért írnak egy cikket, hogy az megalázza a férfiakat és kattintásokat szerezzenek."

Gyászmenet a Bulinegyed­ért? Mi van itt emberek!

„Nem az igényes, korrekt helyek­kel van a gond, akik amúgy egyetértenek a rendelettel, hanem az itatókkal.“

Elhervadt a sárga rózsa

Milyen fény vetül ezek után a szerző- és előadópáros öröksé­gére, benne a kádárizmusban betöltött szerepükre?

KUU K2 notebook teszt – a mindennapokra 100 ezer alatt

Teljes fém ház, sok memória, nagy és gyors háttértár, EU raktárból, de meg szabad venni?

A várandós nő bizarr esete a méhekkel

Ellentmondásos fotót készített magáról egy amerikai nő. A helyzetet bonyolítja, hogy allergiás a méhcsípésre.