Ezt olvasta már?

Koronavírus - Operatív törzs: 82 kórházba szállították a Kínából érkezett védőeszközöket

Nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatí...

0

Az aranyló finomságért változtatott hivatást a karancsaljai méhész

Fodor Csaba informatikai mérnökből lett főállású méhész. Nem megszokott módon, minden évben több száz kilométeres vándorútra indul mézgyűjtő rovarjaival, hogy aranyló színű nektárjukkal megkeresse a betevő falatot.


hirdetés

A téli pihenő után a jó idő előcsalogatta a méheket a kaptárakból, így a település határában fekvő telek kapujához érve zümmögő „szimfónia”, no meg Fodor Csaba, karancslapujtői méhész fogadott.

– A méhészet talán a legösszetettebb szakma a mezőgazdaságon belül – kezdi a harmincas évei derekán járó szakember – Itt a növényismerettől kezdve, a helyismereten és a méhészet fortélyain át, mindenhez érteni kell.

Fodor Csaba felmenői között is volt, akit a szakma elismert embereként tartottak számon.

– Nagyapám, Fodor Balázs 100-120 családdal méhészkedett, sőt egy időben a méhegészségügyi felelős pozíciót is ő töltötte be.

Kisgyerekként sok nyarat töltöttem nála és segítettem neki, pedig akkor még a hátam közepére kívántam a méhészetet. Olyannyira, hogy informatikus mérnök lettem, majd később több területen is kipróbáltam magam – mondta.

Az élet végül visszasodorta a Karancs lábához, hiszen Karancslapujtőre nősült. Apósa ezután arra biztatta, hogy próbáljon szerencsét méhészként.

– Ekkor derült ki számomra, hogy nagyapámtól mennyi mindent ellestem gyerekkoromban. A fordulópont 2009-ben jött el, amikor indulásként öt méhcsaládot kértem tőle. Sajnos ő akkor már nem tudott segíteni nekem. Édesanyámtól kértem tanácsot, amikor kételyeim támadtak a méhészkedés kapcsán. Mivel nem éreztem elég megalapozottnak a tudásomat, beiratkoztam egy Gödöllőn induló méhésztanfolyamra, amelyet szép eredménnyel zártam – emlékezett vissza a méhész.

A papírral is igazolható szaktudással felvértezve Fodor Csaba úgy határozott, kipróbál egy, a szűkebb hazánkban megszokottól eltérő módszert.

– A megyei szakemberek úgy tartották, hogy sikereket itt csak az úgynevezett Nagyboconádi fekvő kaptárakkal fogok elérni, az alacsony keretes rakodó kaptárakkal azonban biztosan nem. Ennél több sem kellett nekem. Meg akartam mutatni nekik: bizony tévednek. Nagy kihívás volt a tervem megvalósítása, amely az elején rengeteg kudarccal járt. Úgy három-négy évre volt szükségem ahhoz, hogy kikísérletezzem a megfelelő technikát. Emellett az is ritkaságszámba megy, hogy ezt a szakmát – a fiatal gazda pályázat segítségével – én már évek óta főállásban űzöm. A kezdetektől fogva vándorolok a méheimmel. Első állomásként, rendszerint tavasz elején, a virágzó fűzfákat keresem fel. Ezt követően egy évben mintegy hét alkalommal kelek vándorútra a méheimmel, esetenként több száz kilométeres távolságra – tudatta Fodor Csaba. Hozzátette: az utak hosszú időre elszólítják a családjától, de szerencsésnek érzi magát, amiért felesége támaszt nyújt számára.

A vándorlás nemcsak megerőltető, de komoly technikai hátteret kíván, illetve a költsége is magas. Ahhoz viszont elengedhetetlen, hogy egy méhész csak a méze eladásával keresse meg a kenyerét.

– Jelenleg a karancsaljai telken kívül Karancslapujtőn is van egy telephelyem, a kettőn együtt 100 termelő méhcsaláddal foglalkozom. Az értékesítés nem könnyű feladat. Én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület dombornyomott üvegjeiben próbálom értékesíteni a mézemet, de piacra nem járok a portékámmal. A méhészeti ágazat szempontjából nagyon fontosnak érzem a marketingtevékenység megerősítését. Ez az üveg és a zárjegy egyfajta garanciát jelent a vásárlóknak, de például egy borászathoz képest sehol nincs még a promóciója. Az akác felvásárlási ára hozzávetőlegesen szerintem rendben van. Ellentétben a vegyes virágmézével. Szerintem ennek egyik oka a Mercosur megállapodás, amely értelmében a dél-amerikai országokból több tízezer tonna mézet hozhatnak be az Európai Unióba, méghozzá vámmentesen. Emellett Ukrajnán keresztül is szállítanak mézet a hazai piacokra, és ez letöri a mézárakat – mondta.

Fodor Csaba terveknek sincs híján: egy központi méhesház és egy pergetőgépsor kiépítése is a céljai között szerepel. Ez utóbbival a mostani több mint száz méhcsalád által gyűjtött mézet jóval rövidebb idő alatt ki lehetne pergetni. Ezek eléréséig viszont sok még a teendő, így búcsút intve, a fiatal méhész tovább készült egy újabb hosszú útra.

 

Forrás: Nool.hu, Veres Edina, kiemelt fotó: Pixabay0
0
0

hírek innen, onnan

Koronavírus: 563-an haltak meg egy nap alatt Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak...

Visszavonja a kormány a polgármesterek korlátozását

Gulyás Gergely bejelentése szerint továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben,...

Kék színnel világítják ki az épületeket csütörtökön, az autizmus világnapján

Kék színnel világítják ki az épületeket csütörtökön országszerte az autizmus világnapja alkalmából; az eseményhez bárki...

Jól jön most az e-aláírás: mutatjuk, ki és hogyan igényelheti

Tömegével váltanak állnak át erre a vállalatok a járványhelyzet miatt.

Mentőövet dobott az MNB a forintnak: meddig örülhetünk?

Az MNB fordította vissza a forintot 370-től.

A bocsánatkérésnek pont olyan nagynak kell lennie, mint a sértés volt

A legerősebb szó az egész világon, ami mindenhol létezik: " Sajnálom!". Mióta kis gyerekek voltunk, a szüleink már akkor megtanították...

Világháborús szintű biztonsági intézkedések az Egyesült Államokban

Az USA-ban a legkritikusabb területeken dolgozó vezető katonatiszteket és nukleáris, valamint különleges egységeket speciális védelmi...

Rossz hírt közölt Demcsák Zsuzsa

A koronavírus keresztül húzta a számításait.

Lépett az MNB: az alapok ügyfelei is bizakodhatnak

A Magyar Nemzeti Bank lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű...

Saját embereit ülteti be a színházak felügyelőbizottságába a kormány

Ez is szerepel a Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény-tervezetben.

Lehetséges koronavírus-gyógyszereket keres a magyar kutató laborja

Barabási Albert-László csapata nem lazsál, tíz nap alatt oda jutottak, hogy már van egy listájuk azokról a lehetséges gyógyszerekről,...

Mit jelent az MNB mai lépése? Már nem lóg ki Magyarország a régióból

Gyakorlatilag az alapkamat megemelését jelentette be új egyhetes betéti eszközével az MNB szerdán, ezzel a kamatfolyosó jelentősége...

Sport

A doppingbotrány vége: Magyarország elvesztett két olimpiai aranyat

Annus Adrián és Fazekas Norbert ügye csaknem egy éven át húzódott. Itt nem lehetett nyerni.

Így menekítettek ki két magyar kerékpárost Olaszországból

Mondják, a legnagyobb bajban ismerszik meg, kire számíthatunk igazán. De ameddig nincs baj, ez csak egy hangzatos frázis marad.

Kapás Boglarka után újabb magyar úszó kapta el a koronavírust

Kapás Boglárka után újabb úszó jelentette be, hogy elkapta a koronavírust.

43 évesen elhunyt az ismert futballista

Tragikus hirtelenséggel 43 éves korában elhunyt Martin Tudor.

Remek döntést hoztak a Nemzet Sportolói: Monspart Sarolta lehet az új tag

Nem születhetett volna tökéletesebb döntés annál, mint ami ma született.

Azonnali hatállyal kirúgta az NB I-es klub a legeredményesebb játékosát

Az OTP Bank Ligában szereplő együttes támadója felelőtlenül viselkedett.

0

Bulvár

NÚSZ: A kijárási korlátozás ellenére még mindig százezrek kelnek útra

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint a kijárási korlátozás első hétvégéjén 60 százalékkal visszaesett a forgalom az előző naphoz képest, de még így is százezrek közlekedtek szombaton és vasárnap a hazai fő-, illetve gyorsforgalmi utakon. A NÚSZ Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet értelmében csak megfelelő indokkal lehet útra kelni. 

Ismét beköszöntött a Vörös-uralom

Hosszú ideje vártak erre.

Tessék mondani, a kőművesekkel mi lesz?

Az Évosz azt fogja kérni, hogy a 2020-ra előirányozott 6 milliárd forintos költségvetési támogatást, az építőipari cégek a technológiai fejlesztésük mellett a munkahelyek megőrzésére is fordíthassák.

Bálint gazda mémje tarol a Facebookon - A 100 éves kertész is megosztotta

Bálit gazdából is mém lett, de az ország kedvenc kertésze nem bánja.

Súlyos tüdőgyulladással kórházban fekszik a magyar sztárügyvéd

Kétoldali tüdőgyulladással kórházban fekszik Dr. Mester Csaba ügyvéd. Mester Csabát vasárnap este mentővel szállították kórházba. Erős mellkasi fájdalmai voltak, a röntgen pedig kimutatta, hogy kétoldali tüdőgyulladása van. A koronavírus-tesztje negatív lett, ezért nagy valószínűséggel egy másik kórokozó okozhatja a sztárügyvéd betegségét. Mester Csaba az elmúlt években több hazai sztárt is képviselt. Többek között: Bochkor Gábor, [...]

18 hónapig is eltarthat és mindent megváltoztathat a koronavírus-járvány

Amíg nincs védőoltás, marad a rendszeres karantén - írja a Massachusetts Institute of Technology (MIT) folyóiratának főszerkesztője.

Térkép mutatja, melyik megyében hány igazolt koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Budapesten és Pest megyében találták eddig a legtöbb beteget.

Kezdeményezik a Fidesz azonnali kizárását az Európai Néppártból

A dán Konzervatív Néppárt képviselője szerint több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a koronavírus-törvényt.

Bakács Tibor a Megasztár zsűritagja volt - A 60 éves filmkritikus most éhezik

Bakács Tibor úgy érzi, nincs már tovább értelme az életének.

Fizetés nélküli szabadság vagy állásidő?

Számos megkeresést kaptunk az elmúlt napokban a munkavállalók részéről, miszerint a koronavírus-járvány miatt megteheti-e azt a munkáltató, hogy fizetés nélkül szabadságra küld? Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a legtöbb esetben jogi értelemben nem fizetés nélküli szabadságról van szó. A fogalmakat a Rátkai Ügyvédi Iroda teszi tisztába.

5 tipikus magyaros szokás, amiért előítéletekkel néznek ránk külföldön

Ugyan senki sem szereti az általánosítást akkor, amikor saját magáról van szó, másokra mégis előszeretettel (vagy legalábbis lelkiismeret furdalás nélkül) sütünk jelzőket csupán származásuk alapján. Ez alól mi sem vagyunk kivételek, bizonyos rossz szokások miatt a magyar turistákat is egy kalap alá sorolják.

blogmorzsák

Amikor a tengerészek viccelődnek: hadi­hajók és beceneveik

Hadihajók vicces, vagy éppen sértő becenevei. Az elsüllyeszthetetlen tengerészhumor pár példája.

Álláskeresés válságban: könnyebb lesz, mint 2008-ban volt!

Sok minden változott a HR-es világ háza táján, és pozitív értelemben.

Pozitív lett a metálgitáros vírustesztje

Gary Holt megkapta a teszt eredményét, de már sokkal jobban van.

Távoktatás belga-módra

"Ez az időszak kevésbé megterhelő mint a rendes iskola."

Csalódást keltő Szöul

A dél-koreai fővárost modern metropolisznak tartják, de azért tud néha kellemetlen élményekkel is szolgálni.

Miként változtatja meg az építőipart a járvány?

Leálló építkezések, bizonytalan jövő, új problémák - a koronavírus-járvány súlyos csapás az építőiparnak is.

Duzzogott az üzletvezető, most meg mosogathatok kézzel

Azért az megnyugtató, hogy vannak jelenségek, amiket egy világjárvány sem tud eltörölni.

A mosoly ereje

A mosoly ismerkedésre, társalgásra ösztönöz. Akik kimutatják a boldogságukat, könnyeben élvezik a minőségi társas kapcsolatokat.

Ezekkel az alkalmazásokkal a legjobb otthon tanulni

Talán most megismerjük az eszközeinkben rejlett lehetőségeket.

Bazinga!

"Ha egy vélemény nem illik bárki világképébe, azzal nem is volna szabad foglalkoznia sem a tör­vénynek, sem a hatóságoknak."

„Koronavírus-törvény és rémhírterjesztés“

„Ideje hozzászoknunk egy új beszédmódhoz.“

Hogyan is készül egy igazi krémleves?

A krémleves főzés sokak szá­mára csak annyiból áll, hogy főzd szét a zöldséget, pürésítsd le, és voilá.