Ezt olvasta már?

0

Átadták a Benczúr Gyula Rajziskolát Benczúrfalván

Átadták a Benczúr Gyula Rajziskolát csütörtökön a Nógrád megyei Benczúrfalván Benczúr Gyula festőművész halálának századik évfordulóján.


hirdetés

A művészeti oktatás és tehetséggondozás mellett alkotóház is működik majd az intézményben, amelyet a Pro Arte et Natura Alapítvány építtetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával.

Az ünnepségen felovasták Kásler Miklós miniszter levelét, aki úgy fogalmazott: azok a diákok, akik itt tanulhatnak, nemcsak a kiváló festő örökösének érezhetik magukat, hanem biztosak lehetnek abban is, hogy meg fognak ismerkedni azokkal az értékekkel, azzal a hittel, amelyek Benczúr életét meghatározták.

Levélben gratulált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Mint írta, nagyszerű kezdeményezés, hogy Benczúr szellemiségével átitatott helyen indul a rajziskola, és valamint méltatta a célt, miszerint a múlt értékeinek tiszteletével fejlesztik a fiatalok tehetségét, esztétikai, művészeti ismereteit, képességeit.

A 25 éve létrehozott Pro Arte et Natura Alapítvány fő célként azt tűzte ki, hogy foglalkozzanak azokkal a nemzeti értékekkel, amelyeket a kommunizmus idején ideológiai okokból szándékosan feledtetni akartak - mondták a társalapítók, Lipthay Erzsébet és férje, Lipthay Antal az eseményen. Mint felidézték: az iskola gondolata 26 évvel ezelőtt merült fel bennük, majd Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő közbenjárására 2018-ban kormányhatározat született a megvalósításról.

Ferencz Zoltán kuratóriumi elnök elmondta, hogy az alapítvány csaknem húsz éve tart alkotótáborokat, öt éve gyermekrajztábort. Az iskolával egész évben tarthatnak különböző tematikájú tanfolyamokat, de a ház otthont ad az odalátogató alkotóművészeknek is. A Katona József úti épület egy régi tájjellegű, helyi védettségű parasztház helyreállításával, és egy új, modern rész hozzáépítésével készült el.

Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának elnöke beszédében kiemelte: "a Benczúr Gyula nevét viselő rajziskola tanúságot tesz arról, hogy szeretett hazánk ismét visszatér ezeréves identitásához, hűen keresztény értékeihez".

Balla Mihály képviselő arról szólt, hogy Benczúr szellemi öröksége erős támaszt és energiát ad, az iskola pedig a következő generáció szellemi, kulturális gondolkodását is alakíthatja.

Az ünnepségen részt vett Ürmössy György, Benczúr Gyula dédunokája is. A rajziskolát Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke szentelte meg.

A Szécsényhez tartozó Benczúrfalva (1927-ig Dolány) nevét az ideköltözött és itt elhunyt festőművész, egyetemi oktató tiszteletére vette fel. Benczúr Gyula 1844-ben Nyíregyházán született, és a nógrádi faluban halt meg 1920. július 16-án. A 19. századi magyar történelmi festészet kiemelkedő alakja, munkái közé tartozik a Hunyadi László búcsúja, a Budavár visszavétele, az Ezredéves hódolat, vagy a Vajk megkeresztelése.








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Az oltásdiktatúra és a rovarevés ellen tüntetett a Mi Hazánk

Rendezvényükön Toroczkai László azon kesergett, hogy elhallgatja a sajtó, pedig igazából ő a harmadik út, nem Magyar Péter.

Követőitől kért segítséget Sári Évi, nagy bajba került

Bajban lehet Sári Évi, a színésznő kétségbeesett üzenetet posztolt közösségi oldalára, követői segítségét kéri a színésznő.

Tesla-ellenes tüntetés: több mint 20 ember őrizetbe vettek

Eljárást indítottak a német hatóságok a Tesla elektromosautó-gyártó cég berlini üzeménél megrendezett tüntetés 76 résztvevője...

Másodszor állt a Cápák elé a fiatal magyar vállalkozó, de most is üres kézzel távozott

Vasárnap este folytatódott a Cápák között című üzleti showműsor hetedik évada,

Így alakulhat át Vlagyimir Putyin kormánya, távozhat a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra...

Egy hatalmas medve barangol a Bükkben – lehet, hogy nincs egyedül

Felvételek is készültek az állatról, amelyik - úgy tűnik - jól érzi magát az erdőben. A Bükki Nemzeti Park azonban figyelmeztet a...

Első osztályú kényelem az autóban.

Sokat beszélünk az autók biztonságosságáról, töréstesztjéről, gyorsulásáról, műszaki jellemzőiről, a gumikról, a karbantartási...

Tovább remekel a brit Formula-4-ben újonc fiatal magyar versenyző

Dupla újoncdobogó Molnár Martin második F4-es hétvégéjén.

Sport

Húsz éve nem látott siker kapujában Magyarország

Bőven lesz miért szorítani idén nyáron.

Szörnyű tragédia: megállt a szíve, 43 évesen meghalt az olimpiai bajnok legenda

A játékos korábban az alkohollal és kábítószerrel is küzdött.

Tomori Zsuzsanna: „Ez most nekünk felér egy győzelemmel, a Győrnek pedig sok sikert kívánunk a BL-re.&rd...

Az FTC Rail Cargo Hungaria „csak” két góllal, 32-30-ra kapott ki szombaton délután Győrben, ezzel pedig újabb nagy lépést tett a bajnoki címért vezető úton, hiszen a két csapat őszi meccsén Tomoriék hattal vert

Mbappé csillagászati összegű ajánlatra mondott nemet

A franciák világbajnok támadóját Szaúd-Arábiából is megkörnyékezték.

Így változott Mike Tyson brutál fizikuma az elmúlt évtizedekben

Júliusban újra ringbe lép a legendás Mike Tyson. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogyan változott a fizikuma az elmúlt évtizedekben.

Mészöly Géza megbukott? Ki lehet az Újpest edzője?

Gyanítható, hogy az Újpest labdarúgócsapatának új tulajdonosai nem Mészöly Gézával képzelik el a közös munka folytatását Újpesten. De ki lehet a lila-fehér csapat edzője?

Elküldte a magyar válogatott focistáját a Bundesliga-csapat

A 43-szoros válogatott védő kölcsönben szerepelt a csapatnál, ahol nem nem számoltak vele.

Korda György arénás retróvonatáról nemigen volt leszállás

A 85 éves előadó mindent beleadott, még egy életműdíjat is bezsebelt közben.

Hatalmas a pánik a Red Bullnál: félnek, hogy a távozó sztárjuk a Ferrarihoz szerződik

Az F1 címvédőjének tanácsadója biztos benne, hogy a legendás tervező nem fog leállni.

Négygólos Kisvárda előny után jött a termékeny mezőkövesdi hajrá

Az NB I 32. fordulójában a két, már biztosan kieső csapat mérkőzött meg egymással. Az első negyedóra végén a sokadik […] A Négygólos Kisvárda előny után jött a termékeny mezőkövesdi hajrá bejegyzés elősz

Két magyar válogatott focista is olyanra volt képes az éjszaka, amire Lionel Messi nem

Nagy valószínűséggel Marco Rossi figyelmét sem kerülik el a nagyszerű teljesítmények.

0

Bulvár

Most érkezett: nagy a baj, felfoghatatlan embertömeg jelent meg a magyar határon

Több mint 16 500-an érkeztek Ukrajnából szombaton.

„A wc papírt nem lehetett lehúzni” 10 kínos eset, amikor valaki későn tudott meg valamit

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy rácsodálkoztunk valamire, ami mások számára teljesen egyértelmű volt. Az alábbi esetekben egészen meglepő dolgokkal kapcsolatban ámultak el egyesek.

Elképesztő áron kínálják a lángost a Balatonon

Van, ahol háromezer forintnál is többet kell fizetni érte.

Át kell írni a törikönyveket? Egyiptomi múmia hasában rendkívüli dolgot találtak

Izgalmas leletek sora bizonyíthatja, hogy többről van szó, minden előbb kezdődött.

Miért szűnik meg felnőttkorban sok testvérkapcsolat?

Általános feltételezés, hogy a testvérkapcsolat valódi kincs: élethosszig tartó támogatást és barátságot jelent. Ehhez képest a valóság megdöbbentő a kutatások szerint: a testvérek fele alig találkozik.

Magyar lány lett meztelen sztár Mexikóban - meztelen fotók

Elmondjuk, kiről van szó - és megmutatjuk.

Nulla pontot kapott az Eurovíziós Dalfesztivál legnagyobb vesztese, zseniálisan reagált

Lezajlott a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál, melynek döntője már ott nem várt fordulatot vett, amikor a finálé előtt kizárták a Holland indulót annak erőszakos viselkedése miatt. Arról nem is beszélve, hogy a köz